Over Agilaz

Handboogschietvereniging Agilaz heeft als doel om op een ontspannen manier de boogschietsport te beoefenen.

De vereniging van handboogschutters Agilaz is gevestigd in Tiendeveen en gehuisvest in het Multi-functioneel- centrum (MFC) ‘De Eiken’aan de Molenweg 4 in Tiendeveen.

De naamgeving Agilaz is afgeleid van een middeleeuwse heldenfiguur, die zijn strepen heeft verdiend met het boogschieten.

Binnen onze vereniging zijn de meeste schutters recreatief. Mannen, vrouwen en jeugd staan samen aan de schietlijn.

Aan regionale en landelijke toernooien wordt deelgenomen door leden, die dat graag willen. Er is geen verplichting om dat te doen.

De vereniging is aangesloten bij de Noord Nederlandse Handboog Federatie (NNHF).

De handboogschutters van AGILAZ komen één of twee keer per week uit de wijde omgeving naar Tiendeveen
om hun sport te beoefenen. In principe wordt het gehele jaar geschoten, als het weer het toelaat buiten. Dit geschiedt op de dinsdagavond van 19.00 tot 21.00 uur, op de woensdagavond van 19.00 tot 21.00 uur en op zondagochtend van 09.30 tot 12.00 uur. Nieuwe leden krijgen in het algemeen op de dinsdagavond wat extra aandacht.

Op één van de eerste twee bijeenkomsten wordt je door een bestuurslid benaderd voor persoonsgegevens, welke wij moeten bij houden voor de handboogbond.
Na ongeveer 6 weken wordt je weer benaderd met de vraag of je definitief lid wilt worden.
De eerste periode schiet je met een boog van de vereniging.

Het is raadzaam de aanschaf van een eigen boog pas na een paar maanden te overwegen. Als richtlijn kun je een periode van 6 maanden aanhouden. In die tijd kun je de schietstijl ontwikkelen en rustig nadenken over het type boog waarmee je wilt gaan schieten. Verderop vind je enkele voorbeelden van de meest voorkomende bogen waarmee binnen de vereniging wordt geschoten. Kijk welke boog je het meeste aanspreekt en overleg dan met de trainer voor eventueel het aanschaffen van de boog.

De prijs van een boog en uitrusting is afhankelijk van het type en varieert van enkele tientallen tot
honderden euro.s of zelfs tot meer dan duizend euro. Na een paar maanden kun je in overleg met de trainer
een concept aanschaf vaststellen.